Kulinarna propozycja na sobotę: Bioło polywka
Bioło polywka to potrawa górali śląskich. Była to codzienna zupa, ale spożywano ją także podczas świąt i uroczystości (niedziela, odpust wesele, chrzciny etc.) − szczególnie wtedy, gdy była możliwość ugotowania większej ilości wędzonki dla każdego.
Składniki:
- ok. 2 l wody
- 2−3 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- wędzone mięso (najlepiej żeberka)
- szczypiorek
- sól
- forma dawna − z gałuszkami chybanymi
- forma współczesna − z makaronem
Na kluski:
- 300 g mąki
- woda
- jajo (opcjonalnie)
Opis przygotowania:
Do wody włożyć wędzone żeberka i ząbki czosnku. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wlać zagotowane mleko. Na koniec posolić i posypać szczypiorkiem. W tradycji spożywano tę zupę zawsze ze zwykłymi kluskami z mąki: do mąki wlać odrobinę wody, wymieszać, można dodać jajko. Kluski wrzucane są (chybiane) na osoloną wodę.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W portalu infospi.pl każdego dnia piszemy o wszystkich najważniejszych wydarzeniach ze Śląska i Regionu . Bądź na bieżąco! Obserwuj nas na Facebooku. Zapraszamy również do śledzenia naszych “siostrzanych” portali z GRUPY LEX VICTORIA Bytomski Portal Informacyjny , Gliwicki Portal Informacyjny, Zagłębiowski Portal Informacyjny.
Żródło: Śląskie smaki