Ładowanie

TERAZ:

Kulinarna propozycja na sobotę: Bioło polywka

Bioło polywka to potrawa górali śląskich. Była to codzienna zupa, ale spożywano ją także podczas świąt i uroczystości (niedziela, odpust wesele, chrzciny etc.) − szczególnie wtedy, gdy była możliwość ugotowania większej ilości wędzonki dla każdego.

Składniki:

  • ok. 2 l wody
  • 2−3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • wędzone mięso (najlepiej żeberka)
  • szczypiorek
  • sól
  • forma dawna − z gałuszkami chybanymi
  • forma współczesna − z makaronem

Na kluski:

  • 300 g mąki
  • woda
  • jajo (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Do wody włożyć wędzone żeberka i ząbki czosnku. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wlać zagotowane mleko. Na koniec posolić i posypać szczypiorkiem. W tradycji spożywano tę zupę zawsze ze zwykłymi kluskami z mąki: do mąki wlać odrobinę wody, wymieszać, można dodać jajko. Kluski wrzucane są (chybiane) na osoloną wodę.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W portalu infospi.pl każdego dnia piszemy o wszystkich najważniejszych wydarzeniach ze Śląska i Regionu . Bądź na bieżąco! Obserwuj nas na Facebooku. Zapraszamy również do śledzenia naszych “siostrzanych” portali z GRUPY LEX VICTORIA Bytomski Portal Informacyjny , Gliwicki Portal Informacyjny, Zagłębiowski Portal Informacyjny.

Żródło: Śląskie smaki

Share this content: