Śląski Stół – rozmowa o przyszłości regionu na deskach Teatru Śląskiego
Na scenie Teatru Śląskiego w Katowicach odbyła się pierwsza odsłona Śląskiego Stołu – wydarzenia, którego celem jest wypracowanie wspólnej strategii promocji i rozwoju tożsamości Śląska.
Przy jednym stole zasiedli przedstawiciele kultury, nauki, samorządu, biznesu i organizacji pozarządowych, a do rozmowy zaproszono również publiczność. Ta formuła miała symboliczny wymiar – Śląsk potrzebuje wspólnego języka i współpracy ponad podziałami.

Głosy ze sceny
W debacie udział wzięli m.in.:
- Joanna Bojczuk – członek Zarządu Województwa Śląskiego,
- Robert Talarczyk – dyrektor Teatru Śląskiego,
- prof. Ryszard Koziołek – rektor Uniwersytetu Śląskiego,
- Marcin Krupa – prezydent Katowic,
- Kazimierz Karolczak – przewodniczący Zarządu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii,
- Szczepan Twardoch – pisarz,
- Marek Wójcik – wojewoda śląski.
„Śląsk jest wielką siłą i pora sobie to uzmysłowić. Czasem się spieramy, ale o wartości, które są fundamentem naszej tożsamości. W samym sercu aglomeracji mieszka 2,5 mln osób – sami zadbajmy o język śląski w szkołach i o promocję regionu na zewnątrz” – mówił Robert Talarczyk.
Z kolei prof. Ryszard Koziołek podkreślał: „Śląsk boksuje poniżej swojej ligi. Naszym zadaniem jest sprawić, by zajął miejsce, na które naprawdę zasługuje. To ziemia, która daje energię, sprawczość i siłę”.
Język, kultura, edukacja
Dużo uwagi poświęcono uznaniu języka śląskiego i wprowadzeniu edukacji regionalnej do szkół. Uczestnicy podkreślali, że kultura śląska rozwija się dynamicznie i coraz częściej wychodzi poza granice regionu, zdobywając nowych odbiorców.
Spotkania i muzyka
Po części dyskusyjnej odbyły się krótkie, trzyminutowe rozmowy uczestników z zaproszonymi gośćmi – to unikalna okazja, by wymienić się poglądami i pomysłami.
Przed gmachem teatru wystąpił Marek „Makaron” Motyka z zespołem, w towarzystwie saksofonisty Andrzeja Krupy, wprowadzając publiczność w klimat śląskiego bluesa.
Zwieńczeniem dnia był spektakl „Byk” na podstawie tekstu Szczepana Twardocha – mocny akcent artystyczny, który podsumował pierwszą odsłonę Śląskiego Stołu.
Fot. UMWS